La xarxa de diaris escolars protagonitza l’especial de periodisme del programa Página Dos

El programa de literatura de La 2 va visitar la redacció escolar del centre educatiu FEDAC Horta, situtat a la ciutat de Barcelona

“Coneixia alguna cosa del periodisme, però a través de la revista que he conegut que hi ha un món sencer sobre el que comunicar. M’agradaria estudiar periodisme”, explica David de Andrés, alumne de 2º de l’ESO de l’Escola FEDAC Horta (Barcelona) i redactor de la revista FEDAC Horta Report, un dels diaris escolars que forman part del projecte Revista Escolar Digital (RED).

Ell és una de les veus protagonistes del programa especial sobre periodisme que va emetre, el passat mes de juny, el programa Página Dos (RTVE). Amb entrevistes als escriptors i periodistes Jesús Ruiz Mantilla i Berna González Harbour, el programa va fer un repàs per la professió periodística, la situació actual dels mitjans de comunicació i va recordar alguns dels referents del “millor ofici del món”, en paraules de Gabriel García Márquez.

El rodatge del programa va tenir lloc durant una de les sessions pràctiques que l’equip d’editors realitza de manera periòdica a les aules. En aquesta ocasió, es va tractar d’una roda de premsa amb l’escriptora Care Santos, que recentment ha publicat la seva darrera novel·la Ben, un dels protagonistes de la trilogia formada pels llibres Mentira, Verdad i Miedo, al qual dedica aquest darrer llibre. Els periodistes junior preparen preguntes per l’escriptora i aprenen sobre la seva trajectòria, la seva professió i el seu procés creatiu.

Lali Bueno, coordinadora del projecte RED, considera que aquest tipus d’activitats ajuden a l’alumnat a l’hora de posar-se a la pell d’un periodista per descobrir, entendre i explicar el que passa al seu voltant. “Els i les redactores junior no només han pogut entrevistar a una escriptora sobre la que ja havien treballat a classe, sinó que han pogut veure com treballa un equip de redactors professionals davant i darrere de les càmeres”, afirma.

Una xarxa de diaris escolars

El projecte Revista Escolar Digital (RED) és una xarxa de diaris escolars gestionats, dirigits i redactats per estudiants de primària o de secundària. Cada centre educatiu compta amb la seva pròpia capçalera i amb l’assessorament d’un periodista professional que ajuda a dinamitzar la revista durant tot el curs.

Actualment hi ha una setantena de centres educatius en xarxa i 5.000 redactors i redactores. Des que es va llançar la xarxa de diaris escolars, s’han publicat més de 4.500 articles signats per joves i hi han participat centres educatius de 20 ciutats, entre les quals Barcelona, Madrid, Lleida, Tarragona, Girona, Vitòria, Castelló, València, Córdoba, Las Rozas, Andorra i Santa Cruz (Bolívia).

El projecte RED neix a partir del diari Junior Report, que compta amb 1,5 milions de lectors mensuals, una hemeroteca de 500 temes sobre ciència, cultura, societat i esports, i 15.000 docents subscrits a la seva newsletter setmanal. A través de la plataforma Junior Report Aula ofereix Unitats Didàctiques per treballar els grans temes de l’actualitat a l’aula.

Banner per fer clic i conèixer el projecte Junior Report RED Revista Escolar Digital, Selecció de centres educatius per al curs 2021-2022
logo Junior Report

L’Univers Junior Report és un projecte de Blue Globe Media. Dissenyem canals informatius, tallers i recursos didàctics per acostar l’actualitat a lectors primerencs i treballar l’actualitat a l’aula.