Un nou tema A Fons per reivindicar el valor de la literatura

L’alumnat tindrà l’oportunitat de convertir-se en ‘influencers’ literaris per recomanar llibres o autors

Literatura

Qui diu que els joves no llegeixen? La lectura és un dels passatemps preferits dels nens i els adolescents, ja que els permet imaginar mons de fantasia, activa la seva creativitat i curiositat i els dona l’oportunitat de viatjar sense moure’s de casa. A més, és una activitat molt beneficiosa per fomentar habilitats bàsiques com la comprensió o la reflexió.

Aquest mes d’abril, el diari per a joves Junior Report llança un nou tema A Fons sobre Literatura, donant a conèixer el seu gran valor social i cultural. Les obres literàries, ja siguin novel·les, poemes o textos teatrals, no només són apreciades per la seva bellesa, sinó també perquè reflecteixen els conflictes, les tendències i les realitats de l’època en la qual van ser escrites.

Amb la mateixa voluntat d’apostar pels grans temes d’actualitat explicats de manera didàctica i en profunditat, el contingut d’aquest tema A Fons és ideal per introduir conceptes clau relacionats amb la literatura i per despertar el pensament crític i l’amor per la lectura de l’alumnat. 

En aquesta ocasió, els estudiants descobriran llibres i pel·lícules sobre literatura, coneixeran l’origen del Dia del Llibre, que se celebra cada 23 d’abril, debatran sobre la censura i l’ús de la intel·ligència artificial a l’hora d’escriure o reflexionaran sobre la capacitat de les xarxes socials per a promoure la lectura, entre altres aspectes. 

Paral·lelament, també es poden consultar continguts sobre literatura en la secció Universo JR, en col·laboració amb La Vanguardia. Des de la celebració del 125è aniversari de la novel·la Dràcula, de Bram Stoker, al centenari literari d’Ulisses, de James Joyce, passant per perfils d’autores i autors de referència, com és el cas de Virginia Woolf, referent de la literatura amb perspectiva de gènere. 

Activitats per estimar la literatura

El projecte A Fons va aterrar al febrer amb un tema sobre Educació Sexual. Al març, en el marc del Dia Internacional de la Dona, l’equip de Junior Report va triar la Igualtat de Gènere. Ara, quan falten pocs dies per al 23 d’abril, Dia del Llibre, la redacció ha apostat per la Literatura.

Igual que amb els altres temes, tots els articles que s’elaboren es complementen amb una seqüència didàctica que pot es treballar durant 4-6 hores a l’aula. Aquestes activitats, pensades per un equip de pedagogs, permeten aprofundir en qüestions d’interès per als joves.

Organitzar un debat o un joc de rol sobre llibres prohibits al llarg de la història, convertir-se en influencers literaris per recomanar autors o títols i escriure un relat col·laboratiu són alguns dels exercicis proposats. A més, els millors relats es publicaran en la revista digital RED Report i comptaran amb l’assessorament de periodistes professionals, que els aconsellaran i guiaran en el procés creatiu.

logo Junior Report

L’Univers Junior Report és un projecte de Blue Globe Media. Dissenyem canals informatius, tallers i recursos didàctics per acostar l’actualitat a lectors primerencs i treballar l’actualitat a l’aula.