Els projectes d’educació mediàtica de Junior Report obtenen el segell de qualitat del Consell d’Innovació Pedagògica

Blue Globe Media, empresa editora del diari Junior Report, entra a formar part de les entitats d’aquesta xarxa educativa impulsada per l’Institut d’Educació de Barcelona (IMEB)

Qualitat i equitat al món de l’educació. Aquests són els valors que defineixen al Consell d’Innovació Pedagògica (CIP) de Barcelona, una xarxa dinàmica i multidisciplinària formada per diverses entitats l’objectiu de la qual és la creació, foment i coordinació d’experiències educatives a la ciutat.

El CIP, amb més de 25 anys de trajectòria al món educatiu, està impulsat per l’Institut d’Educació de Barcelona (IMEB) i actualment el constitueixen fins a un total de 185 entitats, entre les que es troben empreses, fundacions, associacions i també particulars; totes elles compromeses amb l’educació i la pertinença de les quals passa per oferir activitats als centres educatius de la ciutat de Barcelona.

Després d’un exhaustiu procés de selecció, que es va veure alterat a causa de la pandèmia de covid-19, aquest mes de maig es va fer oficial la incorporació de Blue Globe Media com una nova entitat del Consell d’Innovació Pedagògica (CIP) de Barcelona. “Formar part del Consell d’Innovació Pedagògica és un aval per als projectes informatius i educatius de Junior Report. A més, ens permet integrar-nos en una xarxa d’entitats de diferents àmbits que tenen en comú la seva aposta per desenvolupar programes pedagògics orientats als centres educatius”, afirma Francesc Castanyer, director de Blue Globe Media.

Oferta d’activitats escolars

Una de les tasques del Consell d’Innovació Pedagògica (CIP) és vetllar perquè les propostes i activitats educatives de la ciutat compleixin amb uns estàndards de qualitat i s’ajustin a les necessitats pedagògiques de cada una de les etapes formatives dels més joves.

A la plataforma digital del Programa d’Activitats Escolars (PAE), accessible per a tots els docents de Catalunya, es recull una amplia oferta d’activitats educatives pel proper curs 2021-2022, totes previstes en horari lectiu. Segons indiquen des del CIP, al PAE es recullen fins a 5.500 activitats organitzades per diverses entitats que compten amb el segell de “qualitat pedagògica” que atorga el Consell.

Entre aquestes activitats, es troben els tallers de periodisme i educació mediàtica de Junior Report, dirigits a l’alumnat del cicle superior de primària (5è i 6è) com a l’alumnat de secundària i batxillerat. Temes com la igualtat de gènere als mitjans de comunicació, la proliferació de les fake news i la desinformació, quina és la narrativa al voltant de les persones migrades i refugiades i quins són els principals Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsats per l’Agenda 2030 de Nacions Unides són algunes de les propostes desenvolupades pel nostre equip de periodistes i docents.

La novetat pel proper curs és el taller de La Notícia del Dia de Junior Report, basat en la secció homònima del diari per a joves. Cada matí, es publica una notícia d’abast global que ve acompanyada de diapositives projectables que amplien la informació de l’article i un banc d’activitats per poder treballar aquest tema a l’aula.

La dinàmica d’aquest taller, d’una hora i mitja de durada aproximadament, permet treballar les competències del currículum actual de secundària d’àmbits molt diversos com ara l’àmbit lingüístic, l’àmbit personal i social, l’àmbit digital, l’àmbit de cultura i valors, l’àmbit cientificotecnològic o l’àmbit social.

Fomentar la igualtat d’oportunitats

Una de las línies de treball del Consell d’Innovació Pedagògica (CIP) és el projecte Oportunitats educatives, en el qual s’inclou el programa de Gratuïtats del CIP, amb el qual es persegueix facilitat la igualtat en l’accés a activitats educatives per aquell alumnat que prové de contextos socials desfavorits.

El programa de Gratuïtats s’articula mitjançant un procés d’adjudicació transparent i democràtic que permet l’accés a l’oferta educativa del PAE i garantitza l’equitat en la distribució de recursos i oportunitats educatives a tots els centres públics de més complexitat de la ciutat de Barcelona.

En aquest sentit i com entitat membre del CIP, l’equip de Junior Report se suma a aquesta iniciativa i oferirà un total de 180 places gratuïtes per realitzar diferents tallers sobre periodisme i mitjans de comunicació a centres educatius de Barcelona durant el pròxim curs escolar.

Banner per fer clic i conèixer La Notícia del Dia de Junior Report. Cada matí un nou article d'actualitat amb diapositives i exercicis per a treballar a classe
logo Junior Report

L’Univers Junior Report és un projecte de Blue Globe Media. Dissenyem canals informatius, tallers i recursos didàctics per acostar l’actualitat a lectors primerencs i treballar l’actualitat a l’aula.