Oberta la convocatòria de beques del projecte Revista Escolar Digital per a centres educatius

Empreses i institucions públiques han creat un fons de 20.000€ per fomentar el pensament crític dels estudiants a través de diaris escolars

Redacció escolar de Las Rozas Report (Madrid)

El projecte Revista Escolar Digital (RED), la xarxa de diaris escolars realitzats per estudiants de primària i secundària, llança el programa de Beques RED 2021-2022 orientat a ajudar als centres educatius a crear la seva pròpia revista escolar. El projecte està impulsat per Blue Globe Media, empresa editora del diari per a joves Junior Report, i compta amb el suport d’empreses i institucions que han apadrinat les beques per fomentar el pensament crític entre els joves i la lluita contra la desinformació.

Les entitats col•laboradores del programa Beques RED 2021-2022 son ACER, l’Institut d’Educació Física de Catalunya (INEFC), ITA Salud mental, la Fundació SM/Cruïlla, el Col•legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Blanquerna, que amb la seva participació es comprometen i donen suport el sector educatiu. Un total de 20.000€ en ajudes que possibiliten la creació de diferents revistes escolars en centres educatius de tota Espanya, tant de primària com de secundària. Les beques prioritzen els centres educatius amb necessitats econòmiques especials.

Els centres guanyadors passaran a formar part de la xarxa de revistes escolars, que ja compta amb més de 70 instituts i escoles de diferents comunitats autònomes: Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Andalusia, País Basc; i també a nivell internacional, amb un centre a Santa Cruz (Bolívia).

Cada beca, valorada en 3.000€, inclou un Pla de treball i l’acompanyament d’un periodista professional durant tot el curs, que corregirà els continguts publicats i dinamitzarà la redacció escolar, a banda d’un taller d’educació mediàtica i de recursos i material de suport sobre gèneres periodístics.

El termini de presentació de candidatures s’obre el 8 de juliol i estarà obert fins el 20 de setembre del 2021. Les bases i els formularis per presentar les candidatures es poden trobar a la web beca.junior-report.media.

El programa Beques RED

La convocatòria de Beques RED s’ha impulsat amb la voluntat de no deixar fora cap centre educatiu. Per això va adreçat especialment a aquells centres educatius que no poden sumar-se al projecte Revista Escola Digital (RED) per raons econòmiques o geogràfiques.

La iniciativa, que s’ha llançat amb el lema “Tenim un repte informatiu”, ha aconseguit implicar diverses entitats, institucions i universitats compromeses en la formació d’estudiants crítics. Cadascuna d’aquestes entitats col•laboradores apadrina una de les Beques RED.

L’objectiu del programa Beques RED és que s’incorporin 20 nous centres educatius, que suposen uns 1.200 redactors i redactores i prop de 20.000 euros en recursos destinats a la seva formació.

Les entitats col•laboradores del programa Beques RED 2021-2021 són:

  • ACER: la beca es dirigeix a centres d’Espanya i Portugal i prioritza projectes que promoguin l´ús de les noves tecnologies a l’aula.
  • INEFC LLEIDA: dirigida a municipis de la província de Lleida i enfocada a projectes que incloguin continguts sobre esport i activitat física.
  • INEFC ALT URGELL: dirigida a centres de la comarca d’Alt Urgell i enfocada a projectes que incloguin continguts sobre esport i activitat física.
  • ITA salud mental: dirigida als estudiants de la comunitat autònoma d’Andalusia i enfocada a projectes que promoguin accions de sensibilització sobre la salut mental.
  • Fundació SM/CRUÏLLA: dirigida a centres de Catalunya i enfocada a projectes que promoguin accions per fomentar la lectura.
  • Col•legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC): enfocada als continguts que promouen l’urbanisme i arquitectura sostenible. L’entitat ha col•laborat amb Junior Report en el llançament d’una Unitat Didàctica específica sobre arquitectura sostenible.
  • Fundació Blanquerna – Premis Impulsa: la beca premia aquells projectes que se centren en la comunicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

En aquests dos últims casos, les beques ja s’han atorgat. En concret, als centres Escola Marià Fortuny (Reus, Tarragona) i Escola Andorrana de Batxillerat (Andorra La Vella), respectivament.

En cada cas, l’entitat col•laboradora finançarà 2.500€ (+IVA) del cost del projecte i el centre educatiu guanyador haurà d’abonar els 500€ (+IVA) restants.

La Beca RED-Junior Report 2021-2022

D’altra banda, també es convoca la Beca RED-Junior Report 2021-2022, promoguda per Blue Globe Media. En aquest cas, està dirigida a qualsevol centre educatiu que hagi format part de la xarxa RED durant el curs escolar 2020-2021 i que manifesti el seu compromís de seguir vinculat al projecte.

Es valorarà, tal i com s’explica als criteris generals de participació, les candidatures de centres educatius amb dificultats econòmiques.

El projecte Revista Escolar Digital (RED)

El projecte Revista Escolar Digital (RED) és una xarxa de diaris escolars gestionats, dirigits i redactats per estudiants de primària o de secundària. Cada centre educatiu compta amb la seva pròpia capçalera i amb l’assessorament d’un periodista professional que ajuda a dinamitzar la revista durant tot el curs.

Actualment hi ha una setantena de centres educatius en xarxa i 5.000 redactors i redactores. Des que es va llançar la xarxa de diaris escolars, s’han publicat més de 4.500 articles signats per joves i hi han participat centres educatius de 20 ciutats, entre les quals Barcelona, Madrid, Lleida, Tarragona, Girona, Vitòria, Castelló, València, Córdoba, Las Rozas, Andorra i Santa Cruz (Bolívia).

El projecte RED neix a partir del diari Junior Report, que compta amb 1,5 milions de lectors mensuals, una hemeroteca de 500 temes sobre ciència, cultura, societat i esports, i 15.000 docents subscrits a la seva newsletter setmanal. A través de la plataforma Junior Report Aula ofereix Unitats Didàctiques per treballar els grans temes de l’actualitat a l’aula.

Banner per fer clic i conèixer el projecte Junior Report RED Revista Escolar Digital, Selecció de centres educatius per al curs 2021-2022
logo Junior Report

L’Univers Junior Report és un projecte de Blue Globe Media. Dissenyem canals informatius, tallers i recursos didàctics per acostar l’actualitat a lectors primerencs i treballar l’actualitat a l’aula.