La Notícia del Dia de Junior Report, recurs d’actualitat a l’aula

El diari per a joves ofereix materials perquè els estudiants dediquin una estona a llegir i debatre els principals titulars de la setmana

Profesora en el aula explicando la Noticia del día de Junior Report

Reservar uns minuts a llegir una notícia a classe. Tancar la setmana repassant els principals titulars d’actualitat. Dedicar una sessió a debatre i opinar sobre un tema global. Aquesta és la proposta de La Notícia del Dia de Junior Report per al curs escolar 2021-2022. Es tracta d’una activitat que pretén acostar els grans temes de l’actualitat informativa a les aules i fomentar l’hàbit de llegir premsa entre els estudiants.

La sessió de La Notícia del Dia es divideix en diferents activitats: comença amb la lectura individual d’un article informatiu; a continuació el docent comenta les claus de la informació amb l’ajuda d’unes diapositives que acompanyen cada notícia; després es proposa preparar un debat a partir de la pregunta que es planteja en l’última diapositiva; es confronten oralment les posicions a favor i en contra de la pregunta plantejada i finalment es tria un dels exercicis de l’àrea d’usuari per acabar la sessió. Aquesta seqüència d’activitats es pot fer al llarg de tota una sessió (1h aproxidament) o també de manera més sintètica (30min aproxidament).

Cada matí, l’equip de periodistes de Junior Report puja una nova notícia amb tots els materials i recursos a l’àrea d’usuari de La Notícia del Dia. Hi poden accedir tots els docents de qualsevol curs i de qualsevol matèria amb l’usuari i la contrasenya que es lliura al centre educatiu que s’ha subscrit. A l’àrea d’usuari es pot triar un tema de rabiosa actualitat o qualsevol notícia de l’hemeroteca on s’organitzen per temes (ciència, societat, cultura i esport).

L’activitat de La Notícia del Dia està orientada principalment a estudiants de tercer i de quart de l’ESO tot i que es pot adaptar a qualsevol curs de secundària i és recomanable també treballar-la a la matèria de Ciències pel Món Contemporani de 1r de batxillerat. Segons el tema escollit, pot servir per iniciar un projecte, per a una tutoria o fins i tot per a una classe de substitució. Una notícia sobre una efemèride històrica pot obrir un tema de socials i un article d’actualitat científica pot utilitzar-se, per exemple, per iniciar una classe de química o biologia. 

Darrere de La Notícia del Dia hi ha un equip de periodistes i docents que treballen l’actualitat amb finalitats educatives i elaboren aquest recurs que és ideal perquè l’alumnat esdevingui persones crítiques amb el món que els envolta. En el fons, el pretext és apropar l’actualitat a l’aula i ajudar a l’alumnat a tenir opinió sobre els grans temes que ocupen les portades i especialment a preparar-los contra la desinformació.

Banner per fer clic i conèixer La Notícia del Dia de Junior Report. Cada matí un nou article d'actualitat amb diapositives i exercicis per a treballar a classe
logo Junior Report

L’Univers Junior Report és un projecte de Blue Globe Media. Dissenyem canals informatius, tallers i recursos didàctics per acostar l’actualitat a lectors primerencs i treballar l’actualitat a l’aula.