La xarxa de revistes escolars que desperta consciències

Més de 4.500 redactors comencen un nou curs escolar llançant el seu propi mitjà de comunicació

La Immaculada Vilassar Report és una de els redaccions que participa a la xarxa Revista Escolar Digital (RED)

El setembre és sinònim de ‘tornada a l’escola‘. Molts joves reprenen la rutina de les classes, els deures i les activitats extraescolars, però alguns també comencen aquest nou curs sent redactors i redactores del seu propi mitjà de comunicació.

Un d’aquests joves és Sami, que enguany comença 3r d’ESO a l’escola FEDAC Salt (Girona). “Amb aquest projecte espero millorar l’estructura i qualitat dels meus textos i gaudir mentre aprenc sobre periodisme“, explica durant la primera sessió de presentació del projecte en què els futurs redactors han creat les seves signatures d’autor, biografies i han descobert com funciona el gestor WordPress amb el qual treballaran al llarg del curs.

Fomentar la mirada crítica i combatre la desinformació, practicar els diferents gèneres periodístics i treballar les competències digitals són alguns dels objectius que persegueix el projecte Revista Escolar Digital (RED). Es tracta d’una xarxa de diaris escolars dirigits i redactats per estudiants de primària i secundària. Cada centre educatiu té la seva pròpia capçalera, un pla de treball i amb l’assessorament d’un periodista que ajuda a dinamitzar la revista durant tot el curs.

Actualment hi ha més de 70 centres educatius i més de 4.500 redactors i redactores que escriuen sobre els temes que més els interessen. “Volem despertar l’interès dels joves pel seu entorn més proper perquè s’impliquin i puguin explicar des de la seva pròpia perspectiva“, expliquen Lali Bueno i Josep Blanch, coordinadors de el projecte RED amb seu a Barcelona, ​​que subratllen el valor de connectar a joves de diferents ciutats del món sota un mateix paraigües.

La xarxa de diaris escolars es va llançar el 2018 i des de llavors s’han publicat més de 4.000 articles signats per joves de diferents ciutats i en diferents idiomes: català, castellà, euskera, anglès i francès. A la revista col·laborativa RED Report es publiquen els millors continguts elaborats pels redactors: articles, vídeos, podcast

“Tot i ser un projecte que es treballa de forma acadèmica, els redactors i redactores es prenen molt seriosament el seu rol la qual cosa els ha portat a entrevistar polítics, cantants o actors com Ada Colau, Miki Nuñez o Ursula Corberó, entre d’altres”, afegeixen des de la coordinació del projecte. Ara el següent repte és convertir RED Report en un mitjà de comunicació propi que doni veu als joves estudiants.

Un repte informatiu: 20.000€ en ajudes

Sota el lema “Tenim un repte informatiu“, s’ha llançat la convocatòria del programa de Beques RED 2021-2022 que compta amb un fons econòmic de 20.000€ destinat a centres educatius que vulguin crear la seva pròpia revista escolar.

Cada beca, valorada en 3.000 €, proporciona un pla de treball i l’acompanyament d’un periodista professional durant tot el curs, que corregirà els continguts i dinamitzarà la redacció escolar. També inclou la realització d’un taller d’educació mediàtica, així com recursos d’aprenentatge sobre els gèneres periodístics.

Les beques estan disponibles per a grups de primària i secundària i prioritzen els centres educatius amb necessitats econòmiques especials. El termini de presentació de candidatures s’ha ampliat fins al proper 26 de setembre de 2021.

Dedica un temps a l’actualitat

La xarxa de diaris escolars s’emmarca en una iniciativa més àmplia pensada perquè els centres educatius dediquin un temps a treballar l’actualitat a l’aula.

Entre els diferents materials i recursos destaca l’activitat de La Notícia del Dia, la finalitat de la qual és fomentar l’hàbit de llegir premsa i facilitar que l’alumnat estigui a el dia dels titulars que marquen l’agenda informativa. Cada matí, l’equip de periodistes de Junior Report elabora un article sobre un tema global que ve acompanyat de diapositives i activitats complementàries per fomentar el debat a l’aula.

El diari per a joves Junior Report ha batut rècords d’audiència en els seus quatre anys de vida, arribant a 1,5 milions de lectors mensuals. A més, compta amb una hemeroteca de 500 temes sobre ciència, cultura, societat i esports i al voltant de 15.000 docents subscrits al seu newsletter setmanal.

Blue Globe Mitjana, empresa editora de Junior Report i dels seus projectes vinculats, compta amb el suport d’empreses privades, institucions públiques, universitats i altres mitjans de comunicació compromesos amb la formació d’estudiants crítics.

Banner per fer clic i conèixer La Notícia del Dia de Junior Report. Cada matí un nou article d'actualitat amb diapositives i exercicis per a treballar a classe
logo Junior Report

L’Univers Junior Report és un projecte de Blue Globe Media. Dissenyem canals informatius, tallers i recursos didàctics per acostar l’actualitat a lectors primerencs i treballar l’actualitat a l’aula.