En ruta: així han començat a treballar les redaccions de la xarxa Revista Escolar Digital (RED)

Comencem el curs recorrent les aules de Catalunya, Madrid, València, País Basc, Múrcia, Andalusia, les Illes Balears i Andorra per posar en marxa una vuitantena de diaris escolars

Redacció escolar de la revista IES La Palma Report, de Huelva.

L’equip de periodistes del projecte Revista Escolar Digital (RED) ha tancat aquest mes d’octubre l’inici de curs més intens que ha viscut mai des que es va posar en marxa el projecte l’any 2017. En menys de dos mesos, l’equip d’editors i editores del projecte RED han recorregut més de 7.000 quilòmetres en cotxe, tren i avió per visitar i formar els més de 5.000 alumnes que aquest any tindran el seu propi diari escolar per treballar l’actualitat a l’aula.

Han estat setmanes amb les agendes plenes, trepitjant una cinquantena de ciutats diferents, traient el cap a més d’un centenar d’aules de centres de primària, secundària i batxillerat per explicar els gèneres periodístics mitjançant el guix, el retolador o la pissarra digital.

Més presència a Catalunya, però també a la resta del món

La xarxa RED continua creixent a Catalunya: aquest any hem pogut visitar 13 noves ciutats per veure néixer nous diaris escolars, la majoria a la demarcació de Lleida. Així hem pogut entrar per primer cop a centres de Mollerussa, Balaguer, Tàrrega, La Seu d’Urgell, Constantí, Igualada, Sils i l’Ametlla de Mar, que s’han incorporat al mapa de les revistes escolars de Catalunya.

A Madrid hem teixit una xarxa de quatre centres: l’IES San Fernando i el programa Tecnodemos de la Universidad Pontificia de Comillas, que engeguen la seva revista per segon any consecutiu; així com el Colegio Villalkor, que ja compta amb l’experiència de tres anys redactant la seva revista i que a més podrà compartir l’experiència amb el Colegio Alkor, de la mateixa cooperativa, enguany per primera vegada. Ja seran gairebé 300 redactors i redactores que explicaran l’actualitat des de Madrid.

Seguint el nostre propi corredor Mediterrani vam recórrer més de mil quilòmetres durant 12 hores de trajecte en cotxe cap a València i Múrcia. La primera parada va ser a Paterna, on vam formar l’alumnat de l’Institut Henri Matisse en una sessió sense internet als ordinadors i en la que vam improvisar els registres dels usuaris a través del telèfon mòbil. A la visita al centre Ribera de los Molinos, a Mula, els redactors i les redactores estaven tan engrescats i participatius en el debat sobre els temes per treballar a la revista que la sessió de dues hores es va fer curta.

A Andalusia vam haver d’anar a contrarellotge per recórrer els tres municipis de La Palma del Condado (Huelva), Còrdova i Pozoblanco (Còrdova) en dues jornades. Els centres ens ho van posar molt fàcil amb la il·lusió afegida de compartir experiències des de l’altre extrem de la península.

Tant a l’IES La Palma de Huelva com al centre Virgen del Carmen de Còrdova, hi anàvem per primera vegada i ens van rebre professorat i alumnat a la sala d’actes. Eren grups molt nombrosos i vam haver d’adaptar la sessió per poder baixar de la tarima i interactuar amb l’alumnat per resoldre tots els dubtes i escoltar totes les idees que anaven sorgint i que pronosticaven unes redaccions molt vives.

Enguany també hem aterrat a les illes Balears, concretament a Mallorca i Menorca. A Manacor ens hi vam plantar en un matí i l’alumnat de Cultura Audiovisual i Literatura Universal es va mostrar experimentat i il·lusionat per donar el toc audiovisual i literari que segur que enriquirà la primera revista escolar digital de l’illa.

La redacció de l'Institut Manacor, a Mallorca, durant una de les seves primeres formacions.

La redacció de l’Institut Manacor, a Mallorca, durant una de les seves primeres formacions.

En una visita express a Maó, l’alumnat de 1r i 4t d’ESO de l’IES Pasqual Calbó ens va rebre il·lusionat pel projecte que engegaven. Un llarg matí de formacions, una darrera l’altra, que va acabar amb 160 nous redactors i redactores ben motivats i a punt per explicar la realitat de l’illa.

Una xarxa sense fronteres

El projecte Revista Escolar Digital (RED) continua travessant fronteres i està més a prop d’instaurar-se com un projecte internacional. El centre alemany de Santa Cruz, a Bolívia, continua la seva trajectòria amb un treball dels gèneres periodístics i les fonts d’informació en el qual l’alumnat participa de forma autònoma i molt activa, mentre que l’Escola Andorrana de Batxillerat se suma al projecte des dels Pirineus.

El creixement de la xarxa suposa també una impuls significatiu de RED Report, el diari col·laboratiu de les redaccions escolars, on cada setmana es publicaran els articles més destacats de totes les revistes escolars. Una capçalera multilingüe que es converteix en el punt de partida per connectar totes aquestes redaccions, donant veu a l’alumnat des dels 12 fins al 17 anys, perquè expliquin el que passa al món des del seu propi punt de vista.

Banner per fer clic i conèixer el projecte Junior Report RED Revista Escolar Digital, Selecció de centres educatius per al curs 2021-2022
logo Junior Report

L’Univers Junior Report és un projecte de Blue Globe Media. Dissenyem canals informatius, tallers i recursos didàctics per acostar l’actualitat a lectors primerencs i treballar l’actualitat a l’aula.