El feminisme comença a les aules

Aquest mes de març, Junior Report llança el seu segon tema A Fons relacionat amb la igualtat de gènere

Igualtat de Gènere

La igualtat de gènere és un assumpte que està sobre la taula i que no es pot desatendre cap dia de l’any. A poc a poc, avancem cap a una societat més justa, però encara hi ha milions de dones al món que pateixen violència i discriminació en l’àmbit laboral, domèstic, sanitari, etc. Per combatre la desigualtat és necessari començar a les aules, on els estudiants es formen tant personal com professionalment.

En el marc del Dia Internacional de la Dona, Junior Report llança el seu segon tema A Fons, aquesta vegada vinculat amb la Igualtat de Gènere. El contingut, explicat de manera didàctica i en profunditat, és idoni per a introduir a l’alumnat en el moviment feminista i per estimular el seu pensament crític.

Els joves aprendran quin és l’origen del 8M, diferenciaran conceptes com masclisme o feminisme, integraran nous termes per referir-se a la violència de gènere (gaslighting, slutshaming…), entendran què és la bretxa salarial o la salut menstrual i generaran debat sobre la sexualització de les dones al cinema, la publicitat i les xarxes socials.

Els articles publicats en el diari Junior Report es complementen amb activitats didàctiques que es poden treballar durant 4-6 hores de treball a l’aula. Algunes propostes d’exercicis són, per exemple, la lectura i debat sobre conceptes vinculats al feminisme, la creació d’un formulari per detectar desigualtats o la redacció d’un guió per a un curtmetratge i el seu posterior enregistrament i edició.

Amb la seqüència didàctica elaborada per l’equip de pedagogs de Junior Report, els alumnes treballaran en equip aquest gran tema d’actualitat mentre aprenen mètodes, habilitats, programes i eines lligades al món de la comunicació.

Finalment, els millors curtmetratges es publicaran en la revista digital RED Report. Els estudiants comptaran amb l’assessorament de periodistes professionals, que els aconsellaran i guiaran en el procés creatiu.

Un projecte de llarga duració

L’educació feminista i la lluita contra la discriminació i la violència és essencial tots els dies de l’any, no només el 8 de març. Una de les grans virtuts del projecte A Fons és que perdura en el temps, és a dir, que tant els articles de base com les activitats es poden treballar durant tot el curs.

A Fons va aterrar al febrer amb un primer tema dedicat a l’Educació Sexual, i ara se centra en la Igualtat de Gènere. Per a més informació complementària, en la secció Universo JR de La Vanguardia també s’han publicat notícies sobre la presència de les dones a la ciència o la creixent violència de gènere a les xarxes socials.

Més endavant, Junior Report llançarà contingut didàctic sobre Salut Mental, Canvi Climàtic, Literatura… Temàtiques transversals que formen part de l’agenda informativa i que toquen molt de prop al col·lectiu jove.

logo Junior Report

L’Univers Junior Report és un projecte de Blue Globe Media. Dissenyem canals informatius, tallers i recursos didàctics per acostar l’actualitat a lectors primerencs i treballar l’actualitat a l’aula.