Com fomentar el pensament crític a través de la revista escolar digital?

Quatre docents de diferents centres educatius de la xarxa RED debaten sobre com millorar la implicació de l’alumnat en el projecte periodístic i educatiu

Sessió de debat 'El pensament crític i la revista escolar digital'

Reflexionar al voltant de les bases del projecte Revista Escolar Digital (RED) des de la perspectiva dels docents implicats en cadascuna de les revistes escolars. Aquest ha estat l’objectiu del debat “La revista escolar i el pensament crític”, moderat per la periodista i també editora RED, Maria Castanyer.

La sessió es va plantejar com un intercanvi d’impressions entre docents i periodistes, que són la base impulsora del projecte RED, juntament amb l’alumnat que conforma cada una de les redaccions escolars. Els docents escollits per participar com a ponents, per la exemplaritat que representen les revistes dels seus centres, van ser en Jordi Capdevila, professor de Batxillerat del Col·legi Episcopal de Lleida amb la capçalera EPIS Report; Anna Cristòbal, professora de Batxillerat del Col·legi Lestonnac de Barcelona amb la capçalera Lestonnac BCN Report; Rosa Pursals, professora de Secundària del Col·legi Cor de Maria de Mataró amb la capçalera Som Cor Report; i Antonio Not, professor de Secundària de l’INS La Serra de Mollerussa amb la capçalera Serranova Report.

El debat va girar al voltant de quina és la millor manera d’adaptar el projecte Revista Escolar Digital (RED) a cada un dels centres educatius, tenint en compte l’organització interna i la idiosincràsia de cadascun, sense perdre de vista la necessitat de fomentar la implicació de l’alumnat en tant que redactors i redactores del seu propi mijtà de comunicació. Els quatre ponents del debat van coincidir en destacar que els i les adolescents són els protagonistes del projecte RED i que, com a docents, han de fer tot el possible per adaptar el projecte als seus interessos, sense deixar de banda els objectius curriculars.

Els docents participants van valorar molt positivament el pla de treball i l’àrea del professorat RED, amb propostes temàtiques vinculades a l’actualitat global i materials i recursos de consulta sobre els gèneres periodístics i la desinformació. També van destacar el valor afegit que suposa la presencialitat dels editors i la relació que es crea amb l’alumnat, doncs aquesta figura externa profesional els connecta directament amb el món periodístic i els ajuda a interioritzar que la revista no és un projecte de centre, sinó informatiu. Altra de les conclusions compartides va ser la necessitat de treballar l’educació mediàtica des de diferents matèries i projectes i no només amb l’alumnat vinculat a la revista.

Per últim, es van comentar estratègies i idees per millorar la difusió i visibilitat de la revista entre els pares i mares de l’alumnat, així com amb la resta de la comunitat educativa vinculada al centre educatiu. Entre els reptes compartits, destaquen el de potenciar les activitats intercentre, entre alumnat de diverses cultures i llengües, així com seguir despertant l’interès dels i les joves per l’actualitat perquè puguin construir una mirada crítica sobre allò que passa al seu voltant.

El projecte Revista Escolar Digital (RED)

El projecte Revista Escolar Digital (RED) és una xarxa de diaris escolars gestionats, dirigits i redactats per estudiants de primària o de secundària. Cada centre educatiu compta amb la seva pròpia capçalera i amb l’assessorament d’un periodista professional que ajuda a dinamitzar la revista durant tot el curs.

Actualment hi ha una vuitantena de centres educatius en xarxa i 5.000 redactors i redactores. Des que es va llançar la xarxa de diaris escolars, s’han publicat més de 4.500 articles signats per joves i hi han participat centres educatius de 20 ciutats, entre les quals Barcelona, Madrid, Lleida, Tarragona, Girona, Vitòria, Castelló, València, Córdoba, Las Rozas, Andorra i Santa Cruz (Bolívia).

El projecte RED neix a partir del diari Junior Report, que compta amb 1,5 milions de lectors mensuals, una hemeroteca de 500 temes sobre ciència, cultura, societat i esports, i 15.000 docents subscrits a la seva newsletter setmanal. Aquesta iniciativa que vincula periodisme amb educació compta amb el suport de la companyia tecnològica Acer, l’escola de disseny LCI Barcelona i la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

logo Junior Report

L’Univers Junior Report és un projecte de Blue Globe Media. Dissenyem canals informatius, tallers i recursos didàctics per acostar l’actualitat a lectors primerencs i treballar l’actualitat a l’aula.