Blue Globe Media participa a la sessió plenària del Consell d’Innovació Pedagògica

El diari Junior Report col·labora en aquesta iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per promoure l’educació i la cultura entre els més joves

Sessió CIP

Blue Globe Media (BGM), l’empresa editora del diari per a joves Junior Report, ha participat a la primera sessió plenària de l’any del Consell d’Innovació Pedagògica, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per promoure l’educació a través de diferents projectes i teixir una xarxa d’entitats que creïn sinèrgies i comparteixin experiències.

El Consell d’Innovació Pedagògica reuneix 156 entitats de diferents àmbits i sectors: empreses culturals, museus, editorials, col·legis professionals, cooperatives… Totes tenen en comú que ofereixen activitats i serveis per als infants i joves de la ciutat.

Al plenari hi han participat una trentena d’entitats de forma presencial i una setantena més han seguit l’acte de manera virtual. BGM ha assistit al Consell representada per Alba Fernández Candial, directora del diari Junior Report, que ha agraït l’oportunitat de poder participar en aquest “agent educador” i ha explicat els diferents projectes informatius en marxa.

D’una banda, el diari per a joves Junior Report, que enguany fa cinc anys dedicats a explicar els grans temes d’actualitat global de manera senzilla i entenedora, perquè els més joves entenguin què passa al seu entorn i s’impliquin en el món que els envolta. A més, a través de La Notícia del Dia, els docents podran treballar l’actualitat amb recursos didàctics a l’aula.

De l’altra, les diverses eines i recursos didàctics creats per promoure el pensament crític entre l’alumnat: els Tallers d’Educació Mediàtica, que treballen grans temes d’actualitat com el canvi climàtic o la desinformació; i la xarxa de Revistes Escolars Digitals (RED), gestionats, dirigits i redactats per estudiants de secundària amb el suport de periodistes professionals.

Blue Globe Media és una de les sis noves entitats que s’han incorporat recentment al Consell, les quals han rebut també el Segell de Qualitat que certifica el vessant pedagògic i educatiu d’aquestes iniciatives.

Les altres entitats són Kids & Cat, associació cultural que duu a terme visites guiades educatives a la ciutat de Barcelona; Modiband, entitat que promou el cinema en l’àmbit educatiu; Biohabitat, una cooperativa d’arquitectes que fomenta els espais sostenibles i saludables; la Fundació Photographic Social Vision, que treballa l’alfabetització visual, i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, que treballa en diferents projectes per apropar l’arquitectura als més joves.

 

 

Educació i cultura: una visió transversal

El Consell d’Innovació Pedagògica, que formava part de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, passarà a dependre a partir d’ara de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). Aquest canvi organitzatiu respon a la voluntat de promoure l’accés a la cultura i entendre-la com una part fonamental de l’educació i la formació de totes les persones.

En aquest sentit, des del Consell s’impulsen diferents iniciatives per resoldre les situacions de desigualtat que existeixen en l’àmbit educatiu, ja sigui per la falta de recursos econòmics o per una situació de desavantatge en l’entorn social o familiar dels alumnes.

D’una banda, s’ofereixen places gratuïtes a les activitats organitzades per diverses entitats del Consell, adreçades als centres amb un alt índex de vulnerabilitat. L’objectiu d’aquestes “gratuïtats” és garantir l’accés a la cultura educativa per a tots els escolars, independentment del seu origen. De l’altra, també s’ofereix l’opció de fer sortejos de places per a aquelles activitats més sol·licitades.

Malgrat l’impacte de la pandèmia, l’any 2021 es van registrar 400 noves propostes d’activitats promogudes per entitats que formen part del Consell d’Innovació Pedagògica (d’un total de 5.900). La franja d’alumnes de 10 a 16 anys és la que concentra un ventall d’ofertes més gran.

Banner per fer clic i conèixer La Notícia del Dia de Junior Report. Cada matí un nou article d'actualitat amb diapositives i exercicis per a treballar a classe
logo Junior Report

L’Univers Junior Report és un projecte de Blue Globe Media. Dissenyem canals informatius, tallers i recursos didàctics per acostar l’actualitat a lectors primerencs i treballar l’actualitat a l’aula.