El projecte RED va néixer l’any 2018 i ja compta amb més de 100 centres educatius i 5.000 redactors i redactores que treballen temes d’actualitat
Des de la seva posada en marxa, el projecte Revista Escolar Digital (RED) no ha parat d’ampliar la xarxa de diaris escolars dirigits i redactats per alumnes de primària, secundària i batxillerat. Ja són més de 100 els centres educatius que disposen d’una capçalera pròpia i que compten amb l’assessorament d’un periodista professional que guia en la tasca de confecció de continguts al llarg de tot el curs.
Aquests centres educatius es troben distribuïts en una vintena de ciutats, entre les quals es troben Barcelona, Madrid, Girona, Bilbao, Andorra La Vella o Santa Cruz de la Sierra (Bolívia). El projecte RED s’ha estès arreu del territori espanyol i andorrà i ha creuat l’oceà Atlàntic, oferint l’oportunitat a més de 5.000 redactors i redactores d’elaborar peces informatives i publicar-les amb el seu nom.
La xarxa de diaris escolars va néixer l’any 2018 i, des de llavors, s’han publicat més de 4.000 articles en les diferents capçaleres. L’equip de coordinació del projecte RED selecciona els millors continguts elaborats per l’alumnat i els publica a RED Report, una revista col·laborativa que organitza les seves seccions segons els gèneres periodístics que es treballen a l’aula: notícia, crònica, entrevista i article d’opinió. “En un moment en què el debat sobre els espais d’opinió i la presència dels joves en els mitjans està damunt la taula, és molt important que hi hagi finestres com RED”, explica Lali Bueno, una de les coordinadores del projecte RED.
El valor afegit de la iniciativa
En el nostre present és imprescindible fomentar l’educació mediàtica i les competències digitals, i per això els alumnes aprenen a través d’un pla de treball que proporciona recursos, materials i propostes vinculades a l’actualitat global. D’aquesta manera, a banda de redactar, també s’habituen a buscar nous enfocaments, a contrastar la informació i a detectar les notícies falses que circulen per Internet.
🗞️🗓️ Aquest mes de febrer, els nostres redactors i redactores treballen la Sessió 1️⃣3️⃣ del #PladeTreball. En aquesta ocasió, ens prepararem per entrevistar el nostre alcalde o alcaldessa.
🗣️ Descobreix la resta de recursos del #ProyectoRED👇https://t.co/SuD1gjEaao— Revista Escolar Digital (@JuniorReportRED) February 6, 2023
Coordinar un diari els ofereix, d’una banda, la possibilitat d’expressar la seva opinió des d’una perspectiva crítica, escrivint sobre temàtiques que els toquen de prop i que els interessen; i d’altra banda, els permet cobrir esdeveniments de rellevància social, política, cultural o esportiva i els ajuda a treballar com un autèntic equip. “Les aules són cada vegada un espai més viu. L’alumnat ja no es resigna a quedar-se assegut en una cadira esperant que el docent expliqui. Necessita experimentar-ho, viure-ho i sentir que s’està implicant en aquest aprenentatge”, afegeix Josep Blanch, també coordinador del projecte RED.
Connecta amb l’actualitat diària
El projecte RED s’emmarca en una iniciativa més àmplia pensada perquè les escoles i instituts dediquin hores a treballar l’actualitat a l’aula. Un dels recursos que se’n destaca és La Notícia del Dia, que estimula l’hàbit de llegir premsa i la curiositat d’assabentar-se dels titulars que marquen l’agenda informativa.
Així doncs, cada matí, l’equip de periodistes de Junior Report es reuneix per triar un tema i elaborar un article que ve acompanyat de diapositives i activitats per fomentar el debat a classe. Actualment, l’hemeroteca de Junior Report ja compta amb més de 400 notícies vinculades a Internacional, Cultura, Societat, Ciència i Esports.
👩🔬 🌍 Els científics adverteixen que milions de persones estan en perill per les #inundacions de llacs glaceres, a conseqüència del desglaç provocat pel #CanviClimàtic.
T’ho expliquem aquí. 👇https://t.co/iKv1Jf7wzA— Junior Report CAT (@JuniorReportCAT) February 18, 2023
L’Univers Junior Report és un projecte de Blue Globe Media. Dissenyem canals informatius, tallers i recursos didàctics per acostar l’actualitat a lectors primerencs i treballar l’actualitat a l’aula.